HPV Verileri: Gerçekten herkeste var mı?

Project Zoom
2 min readDec 28, 2020

Handan Uslu — Veri bilimci, makine mühendisi, ve kadinhaklari.org’un kurucusu. Washington DC ve New York City’de teknoloji sektörü ve sivil toplumda çalıştıktan sonra, Google’dan iş teklifi alarak İrlanda’ya taşındı. Google’ın Avrupa’daki genel merkezinde yapay zeka etiği, kullanıcı güvenliği ve dijital dolandırıcılık ile ilgili birçok projede yer aldı. 2018’de avukatlar, mühendisler ve insan hakları savunucularını bir araya getirerek, teknoloji temelli sosyal projeler üreten Kadın Hakları Dijital Veri Platformu’nu kurdu. Devlet ve sivil toplum tarafından elde edilemeyen verileri üretmek için altyapı ve metodolojileri geliştiriyor, oluşturdukları verilerini yayınlıyorlar. Project Zoom kapsamında Handan ve ekibi, HPV virüsünün görünmeyen bedelini araştıracak ve sağlık verilerini, toplumsal cinsiyet ekseninde inceleyecek.

HPV, cinsel yolla en çok yayılan virüslerden biri. Amerika’da yapılan bir araştırma, 79 milyon Amerikalının HPV ile enfekte olduğunu gösteriyor. Yetişkinlerin 80%inin, hayatının bir döneminde HPV ile karşılaşacağı söyleniyor.

HPV’nin en önemli sağlık sonucu, kansere yol açması. Yine Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, 2013 ve 2017 arasında, 25.400 kadın ve 19.999 erkek, HPV ile ilgili bir kansere yakalandı. En çok rahim ağzı kanseri yapması ile ilgili bilinmesine rağmen, bir çok anal ve boğaz kanserlerinden de HPV sorumlu. Projemiz kapsamında röportaj gerçekleştirdiğimiz Dr. Irmak Saraç’ın belirttiği önemli bir korelasyon var: Rahim ağzı kanseri ve HPV arasındaki ilişki o kadar güçlü ki, akciğer kanseri ve sigara içmek arasındaki ilişkiden de fazla.

HPV ile ilişkili rahim ağzı kanserleri, çoğu hastalık gibi gelişmekte olan ülkelerde çok daha fazla ölüme yol açıyor. Her yıl 300.000’den fazla kadının rahim ağzı kanserinden öldüğü tahmin ediliyor.

HPV’ye karşı aşı geliştirilmiş durumda. Hem taranabilen, hem de aşılanabilen tek kanser rahim ağzı kanseri. Yani aşı ile, ölümlerin önüne ciddi oranda geçebiliriz. Türkiye’de malesef HPV aşısı, çocuklara uygulanan aşı programına alınamadı. Sebebi ise tamamen ekonomik. Tanesi 600 lirayı bulan aşının iki doz uygulanması, kişi başına 1200 liradan fazla bir masraf anlamına geliyor. Türkiye devleti henüz bu sağlık krizine bir bütçe ayrılmadı.

Türkiye toplumunda HPV’nin yaygınlığı ile ilgili veri, Amerika’daki kadar güçlü değil. Ancak şöyle bir veri var elimizde: Türkiye’de taranan 4 milyon kadından elde edilen bulgulara göre, Kanser yapan HPV’nin oranı, Avrupa ülkelerinde 10%, Afrika’da 20% oranında iken, Türkiye’de 4% oranında. HPV ile ilgili daha çok bilgi, yayınlayacağımız Cinselliğin Bedeli belgeselinde.

Referanslar:

  • https://www.cdc.gov/cancer/hpv/statistics/index.htm
  • Burk RD, Kelly P, Feldman J, et al. Declining prevalence of cervicovaginal human papillomavirus infection with age is independent of other risk factors. Sex Transm Dis 1996;23:333- 341.
  • Ozçelik B, Serin IS, Gökahmetoğlu S, Başbuğ M, Erez R. Human papillomavirus frequency of women at low risk of developing cervical cancer: a preliminary study from a Turkish university hospital. Eur J Gynaecol Oncol. 2003;24(2):157–9.
  • Seçkin S, Aksoy F, Yıldırım M. Servikal Smearlerde Hpv İnfeksiyonu Görülme İndisansı. Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 1996;36(1–2–3–4):101–103

--

--

Project Zoom

Impact Journalism Grant Programme // Medyada Değişim Yaratanlar İçin Hibe Programı